Aria rurală Feleag-Sighişoara

Decât slujbaş la oraş, mai bine-n satu' tău cosaş…

Mititei româneşti (sau mici, mai pe româneşte)

Posted by ditzacontra pe 31 octombrie 2008

“Acuma, mai dă-o dracului!” veţi zice probabil. “Doar n-om fi chiar aşa de îngrămădiţi încât să nu ştim să facem mici! Ce român e ăla care n-a încins o dată în viaţa lui grătaru’ pe extravilanu’ patriei contribuind din plin la încălzirea globală pentru a-şi prăji mititeii şi a lăsa în urma lui tone de gunoaie? N-ai găsit altă reţetă?” Adevăru-i că mă tenta să vă recomand săptămâna asta nişte chifteluţe din burtă de vacă din cartea aia de care v-am tot vorbit numerele trecute, dar o s-o las pe săptămâna viitoare pentru că acum, după ce m-am întors din (mult prea) scurta mea vizită prin Olanda mi s-a făcut dor de nişte mici cu bere. Însă staţi liniştiţi: n-o să vă învăţ aici cum să prăjiţi micii pe grătar sau pe grill, ci cum să-i preparaţi. Pentru că, zic eu, oricine se poate duce la mega-hyper-super market să-şi ia o tavă cu mici congelaţi, gata preparaţi care naiba ştie ce toxine conţin. Pe când dacă-i faci cu mâna ta ai o satisfacţie în plus. Adică în prepararea lor stă tot farmecul… Părerea mea! Se zice că mititeii sau micii au fost inventaţi pe actualul teritoriu al României, mai precis în Bucureşti, relativ recent, pe la începutul secolului XIX când un negustor (nu neapărat român) care vindea cârnaţi prăjiţi la o tarabă (un soi de fast-food din acele vremuri) s-a trezit că a rămas fără maţul în care punea amestecul de cărnuri şi mirodenii. Pentru că lumea stătea la coadă şi începea să vocifereze să se dea numai câte unul să ajungă la toată lumea, negustorul s-a gândit că ce-ar fi dacă ar pune amestecul direct pe vatră, fără a-l mai trece prin maţ (că doar nu mai avea). Ce se putea întâmpla? Se putea ca toată carnea să se desfacă şi să se împrăştie pe vatră. Ei bine, nu s-a îmtâmplat asta pentru că seul din carnea de oaie a ţinut tocătura închegată. Şi aşa se zice că au luat naştere mititeii româneşti deveniţi între timp foarte populari. Eu nu bag mâna în foc că s-a întâmplat chiar aşa, în schimb pe loc aş încinge un grătar pentru a-mi frige proprii mititei. Drept pentru care o să dau o fugă până la măcelărie de unde o să iau carne macră de vită şi de oaie, câte o juma’ de kil din fiecare. Îmi mai trebuie vreo 50 de grame de usturoi, un ardei iute, 3 grame de piper, 5 grame de praf de cimbru, 5 grame de mirodenii pentru cârnaţi, 100 de grame de zeamă de oase, 25 grame de sare şi 15 grame de bicarbonat. Cele două feluri de carne le tai fâşii şi le trec prin maşina de tocat cu sită deasă. Apoi amestec tocătura cu sare şi piper şi o frământ bine. Dup-aia fac un gol la mijlocul grămezii de carne tocată în care pun bicarbonatul, usturoiul pisat, praful de cimbru şi mirodeniile pentru cârnaţi (găsiţi mirodenii de-astea la orice magazin, dar nu mai sunt ca pe vremuri) şi peste torn apoi zeamă de oase fierbinte în care a fiert şi ardeiul iute pisat. Frământ apoi din nou până se leagă carnea după care o las la “odihnit” la frigider timp de 24-30 de ore. După asta cam ştie toată lumea cum se porcedează: se cumpără câteva lăzi de bere, se ia familia, se merge la iarbă verde, se încinge focul cu lemne din fondul forestier al ţării sau cu cărbuni din bocşele ilegale de prin-prejurul Sighişoarei, şi până se face jarul se rulează între palme pasta de mici pentru a-i da forma arhi-cunoscută. După ce se îndoapă toată lumea cu mici cu muştar şi cu garnitură de cartofi prăjiţi şi bere cât cuprinde, musai ca la plecare gunoaiele să rămână pe loc, ca în imaginea alăturată. Altfel generaţiile care vor urma după noi, dacă vor mai urma, n-o să aibă de unde să ştie că pe aceste meleaguri au trăit români şi iar o să se trezească cu venetici care să spună că ei au fost primii p-aci…

NiMicul românesc

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: