Aria rurală Feleag-Sighişoara

Decât slujbaş la oraş, mai bine-n satu' tău cosaş…

ProMisiune imposibilă

Posted by ditzacontra pe 21 noiembrie 2008

Perioada de dinaintea campaniei electorale pentru alegerile uninominale se poate descrie ca un soi de „mercato” din fotbal, când echipele sunt primenite înaintea începerii unui nou campionat. La fel şi înaintea campaniei electorale: s-au făcut transferuri de la un partid la altul a candidaţilor care s-au dovedit „eficienţi”, nu neapărat în activitatea parlamentară, cât mai ales în strângerea de voturi; s-au făcut achiziţii ale unor personaje din mediul de afaceri dar şi din showbiz care ar avea „potenţial”, tot în strângerea de voturi. Pentru că pe nici un şef de partid nu interesează dacă cei împinşi înainte au sau nu capacitatea de a reprezenta aşa cum se cuvine în Parlament pe cei care i-au votat. Aceştia trebuie să joace aşa cum le ordonă antrenorul (şeful de partid) şi să strângă suficient de multe puncte (voturi) pentru a accede în faza superioară a competiţiei (adică în Parlament). Unde, la fel, vor juca după indicaţiile şefului de partid şi a cercurilor de interese care se află în spatele acestora şi care, prin banii lor, i-au ajutat să ajungă acolo. Ca în orice competiţie de pe la noi, se fac şi blaturi şi se „trântesc” rezultate, de cele mai multe ori în defavoarea alegătorilor.

Anul acesta, fiind vorba de alegeri uninominale, se tot bate monedă pe faptul că acestea vor duce la primenirea clasei politice pentru că acum vor fi votaţi oamenii, iar nu partidul. O iluzie deşartă. Aceşti aşa-zişi „oameni noi” care se pregătesc să intre în Parlament n-au stat cu mâinile în sân în ultimii ani, ci au fost bine antrenaţi cât au fost pe băncile de rezerve ale partidelor, reprezentând eşalonul doi, cei care vor duce mai departe politica partidului, spre acelaşi ţel, dar cu mijloace diferite şi eventual mai subtile. Deşi par mai tentante, promisiunile pe care aceştia ni le fac în această campanie electorală n-au valoare mai mare decât cele ce ne-au fost făcute în campaniile electorale anterioare. Nici măcar prin faptul că de-acum ai reprezentantul tău pe care poţi să-l iei la întrebări dacă nu şi-a îndeplinit acele promisiuni. O să-ţi răspundă: „păi, ştiţi, eu am vrut, dar nu m-au lăsat adversarii care s-au dovedit a fi mai puternici decât m-am aşteptat” şi alte bla-bla-uri de-astea, pentru că întotdeauna celălalt este de vină. Şi astfel, ca şi până acum, el o să rămână cu mandatul iar alegătorul cu promisiunile.

Şi apropo de promisiuni, eu am impresia că aceşti candidaţi care ne îmbie cu promisiuni despre care orice prost îşi dă seama că sunt fără acoperire după experienţa celor 20 de ani de democraţie Made in Romania, chiar cred cu toată fiinţa lor că ceea ce spun şi fac este nu numai adevărat, ci şi extrem de benefic pentru comunitate. Altfel nu-mi explic convingerea şi nonşalanţa, contagioasă pentru cei nevaccinaţi împotriva minciunilor, cu care le debitează şi lipsa de modestie cu care se auto-declară salvatori şi ocrotitori ai bunăstării comunităţii. Ori sunt nişte (infr)actori super-talentaţi care aspiră la Oscarul din politică care ar fi un mandat de parlamentar, ca apoi să fie loviţi de amnezia post-electorală, boală incurabilă dar nu şi mortală din păcate. Ca apoi să-i vezi pe la televizor lăcrimând pe umărul electoratului că ce grea e viaţa de parlamentar şi cum trebuie ei să împace şi capra (cercurile de interese) şi varza (poporul), de când îi auzi te-apucă sila. Păi, băi, candidatule, dacă e aşa de grea politica, de dracu’ te mai bagi? Ai zice că pomana electorală ar trebui să fie oferită după campanie de către cei care au obţinut mandatul, ca să poţi vărsa o picătură de vin în memoria candidatului şi să suspini: „Săracul! A fost un candidat tare cumsecade! Să-i fie somnul uşor în Parlament şi să-l ierte electoratul pentru toate tâmpeniile!”

Adrian Diţă

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: