Aria rurală Feleag-Sighişoara

Decât slujbaş la oraş, mai bine-n satu' tău cosaş…

Limerick Ham şi Coddle

Posted by ditzacontra pe 9 ianuarie 2009

La sfâşitul anului trecut televiziunile ne-au băgat oleacă în boală cu dioxina importată de la irlandezi odată cu carnea de porc, o invenţie de-a Uniunii Europene la fel de gogonată ca aviara de la noi din urmă cu vreo doi ani, menită să-i disciplineze pe cei care nu pun botul la hotărârile luate de instituţiile uniunii. Şi iată, coincidenţă sau nu, după faza cu dioxina, Irlanda a anunţat că va convoca un nou referendum pentru aprobarea Tratatului de la Lisabona, un soi de Constituţie europeană, respins de irlandezi prin vot popular în această vară. Apoi, brusc nu s-a mai auzit nimic despre dioxină… Şi chiar dacă-i pe bune, până la urmă care-i treaba cu dioxina asta? Cică e o substanţă chimică extrem de toxică şi cancerigenă şi care oricum e prezentă în toate cele: apă, aer, sol şi, normal, ajunge şi în mâncarea animalelor şi a oamenilor. Dar sunt o grămadă de multe alte substanţe cancerigene despre care nu se face atâta caz. Încă n-am auzit să se retragă din comerţ ţigările, de pildă, pe motiv că ar conţine nicotină care e şi ea dăunătoare organismului. Deci sunt şanse să murim sau să ne îmbolnăvim iremediabil de la alte un milion de cauze decât de la dioxina irlandeză.

În semn de solidaritate cu porcii irlandezi salvaţi de cuţitele măcelarilor de o moarte cumplită, în chinurile dioxinei, şi porcii noştri îşi vor da obştescul sfârşit în acelaşi mod în ziua masacrului de Sfântul Ignat. Pentru că de-a lungul anilor în această perioadă v-am tot recomandat reţete de sezon româneşti, m-am gândit ca săptămâna asta să vedem cum îşi gătesc irlandezii porcii atunci când nu conţin dioxină. Şi am găsit pe internet 2 reţete ce mi s-au părut interesante şi pe care ar fi bine să le încercaţi dacă v-aţi săturat ca în fiecare an de Crăciun să gătiţi aceleaşi mâncăruri.

Prima ar fi Limerick Ham sau Şuncă Limerick mai pe româneşte, denumită aşa după oraşul irlandez unde se prepară. Pentru aceasta vă trebuie pulpa din spate a porcului, de la genunchi în sus, fără copită; cidru, care e un soi de vin din mere; o juma’ de ceaşcă de zahăr nerafinat, o linguriţă de muştar şi 20 de căţei de usturoi. Curăţaţi pulpa de porc de dioxină şi trichinella după care o puneţi într-o oală mare şi turnaţi apă rece cât să o acopere. Daţi-o la foc mic şi lăsaţi-o până ajunge încet la punctul de fierbere. Când să dea în clocot, înlocuiţi apa cu cidru. Dacă nu aveţi cidru, cred că merge şi vin de-al nostru, neaoş, de struguri, că nu s-or supăra irlandezii pentru atâta lucru. În plus cred că vinul nostru, fiind mai tare, curăţă şi resturile de dioxină ce au mai scăpat. Puneţi să fiarbă în cidru la foc mic şi lăsaţi-o încă vreo 20 de minute după ce dă în clocot. După aia trageţi oala deoparte de pe foc ţinând pulpa de porc încă o juma’ de oră în zeama în care a fiert. În acest timp frecaţi zahărul nerafinat cu muştarul şi tocaţi mărunt căţeii de usturoi. Scoateţi apoi pulpa din zeamă, jupuiţi-o de piele şi grăsime cu un cuţit ascuţit, iar carnea crestaţi-o pe diagonalele pulpei, desenând romburi. În crestături îndesaţi usturoiul tocat iar suprafaţa pulpei ungeţi-o cu amestecul de zahăr nerafinat cu muştar după care aranjaţi-o pe o tavă unsă cu unt şi daţi-o la cuptorul preîncălzit preţ de vreo 10 minute. Şi iată Limerick-ul gata. Habar n-am ce gust poa’ să aibă că încă n-am preparat aşa ceva. Auzi colo: frecat cu zahăr amestecat cu muşltar… Dar şunca asta se poate servi cu varză de Bruxelles fiartă şi/sau cu cartofi copţi şi traşi în unt.

În cazul în care nu vă satisface să consumaţi astfel şunca Limerick, puteţi să folosiţi bucăţi din ea pentru a prepara coddle, un soi de tocană de-a lor cu originea în Dublin. Pentru coddle aveţi nevoie de 8 bucăţi de şuncă, 8 cârnaţi mari, uscaţi şi afumaţi, 2 cepe de mărime medie, un kil de cartofi, 4 linguri de frunze de pătrunjel tocat, sare şi pier. Puneţi la foc o oală mare cu apă. Când aceasta a început să clocotească, aruncaţi în ea bucăţile de şuncă şi cârnaţi tăiate cât pentru o îmbucătură şi lăsaţi-le să fiarbă vreme de 5 minute spumuind din când în când. Scoateţi apoi bucăţile de cârnaţi şi şuncă şi aşezaţi-le într-o cratiţă mare laolaltă cu cartofii tăiaţi cuburi mari, cu ceapa tăiată felii, asezonaţi cu pătrunjelul tocat şi cu sare şi piper după gust. Turnaţi peste toate zeama în care a fiert cârnaţii şi şunca, dar numai cât să acopere ingredientele, acoperiţi cu hârtie pentru gătit impregnată cu unt şi daţi la cuptor timp de o oră şi jumătate sau până când zeama scade la mai puţin de jumătate. Tocana asta se serveşte în farfurii încălzite în prealabil şi laolaltă cu o bere Guinness. Aşa că nu-s greu de preparat nici reţetele astea irlandeze? Goile folláin a bheith agat! (Asta ar însemna „Poftă bună!” în limba vorbită în Irlanda…)

CioLanul de secară

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: