Aria rurală Feleag-Sighişoara

Decât slujbaş la oraş, mai bine-n satu' tău cosaş…

Clătite cu creier şi spanac

Posted by ditzacontra pe 7 octombrie 2009

Adică ce să clătim cu creier şi spanac? Cine-o scris reţeta asta?! Reţeta asta-i o ruşine! O ruşine! Chiar nu am nevoie de astfel de bucătari!… Hai, gata! Să lăsăm prostiile şi să trecem la treabă! Dar acuma, pe bune, denumirea reţetei ar trebui să fie doar clătite cu spanac. Adică după ce creierele ne-a fost spălate bine cu detergentul „Democraţie” Made in Romania, pot fi clătite bine cu spanac, mâncarea favorită a lui Popeye Marinaru’, pentru a ne creşte muşchi pe creiere… Muşchi din-ăia de care ziceam în urmă cu vreo 3 săptămâni („plantă criptogamă” fără rădăcină ce creşte în locuri umede, umbroase şi neumblate).

Revenind la reţeta din această săptămână, voiam să spun că nu mă prea dau eu în vânt după organele interne ale animalelor, considerate a fi nişte adevărate delicatese, şi nici după spanac. Însă m-am oprit asupra clătitelor cu creier şi spanac pentru că se pare că „ei” duc tot mai mult lipsă de minte iar noi ducem lipsă de curaj, mai ales în aceste zile. Desigur, mâncând clătite cu creier şi spanac n-o să devenină „ei” nici mai deştepţi şi nici noi mai musculoşi, dar măcar, pe lângă că ne pot potoli foamea într-un mod relativ plăcut, poate reuşesc să ne facă să şi medităm la propriile lipsuri. Şi nu mă refer la cele materiale…

Pentru 20 de porţii de clătite cu creier şi spanac avem nevoie de 300 de grame de făină, 3 ouă, un sfert de litră de lapte, 20 de grame sare, 100 de mililitri ulei, o juma’ de kil de creier, 100 de grame de ceapă, 20 de grame de verdeaţă, un kil jumate de spanac, 100 de grame de unt şi 8 grame de piper măcinat. Booon! Acuma, într-un castron punem 200 de grame de făină, 3 ouă bătute, tot laptele, o parte din sare şi amestecăm bătând mereu şi având grijă să nu se formeze cocoloaşe de făină. Compoziţia nu trebuie să fie nici prea moale, nici prea vâscoasă, cam ca laptele bătut. Lăsăm apoi alatul să se „odihnească” vreo două ore pentru că mai târziu va avea de-a face cu un creier „odihnit”. În vreme ce aluatul doarme ca nesimţitu’ la căldură, vom trece la prepararea compoziţiei pentru clătite. Creierul spălat, curăţat de pieliţe, tăiat cubuleţe şi răcit îl amestecăm bine cu ceapa călită în puţin unt cu verdeaţă până obţinem o pastă pe care o condimentăm cu piper după gust şi o sărăm. Spanacul curăţat de  cotoare, spălat şi opărit în prealabil, îl fierbem în apă cu sare, apoi îl scurgem bine, îl toacăm şi, la fel ca şi creierul, îl călim în unt presărând oleacă de făină, şi lasăm să scadă la foc mic. Revenim acum la aluat. Încălzim la foc potrivit o tigaie cu coadă, o ungem cu ulei şi, cu un polonic mic turnăm câte puţin din compoziţie mişcând repede tigaia pentru ca întreaga suprafaţă să fie acoperită cu maglavais. Rumenim uşor clătita pe parte şi pe alta, aruncând-o în sus astfel încât să cadă înapoi în tigaie pe partea cealaltă. Grijă mare să nu le aruncăm prea sus să nu fim nevoiţi dup-aia să le răzuim de pe tavan. După ce s-au rumenit le aşezăm într-o farfurie şi le umplem cu o lingură de creier şi una de spanac, apoi le rulăm sau le înpachetăm. Unii recomandă ca o clătită să fie umplută numai cu creier şi una numai cu spanac şi să fie servite câte două la o porţie. Pentru că din aluat trebuie să iasă 40 de clătite. Mie mi-au ieşit doar 39 iar creierul mi-a ajuns pentru 17 clătite în timp ce spanacul ajungea pentru vreo 25 de clătite. Deci se pare că n-am avut suficient creier, în schimb am avut o grămadă de spanac… Cam ca Popeye Marinaru’…

 SpanaAcul în carul cu fân

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: