Aria rurală Feleag-Sighişoara

Decât slujbaş la oraş, mai bine-n satu' tău cosaş…

Frigărui din cocktail de cărnuri speciale pentru Revelion

Posted by ditzacontra pe 29 decembrie 2009

Alo, alo, flămânzi gurmanzi! Staţi puţin şi nu mâncaţi! De mese vă îndepărtaţi şi reţeta mi-ascultaţi! Că minteni anu’ se-noieşte, criza se cam adânceşte şi începem a răbda, de potol a ne priva… Iarna-i rea, omăt nu prea, semne naşpa anul are, semne naşpa după calcul, de industrie în recul… Astfel că, la fel ca şi data trecută, pentru marea (pe)trecere dintr-un an prost către unul ce se anunţă şi mai prost, recomand o masă copioasă pentru că vom avea apoi suficient timp să facem foamea. La nenumăratele feluri de mâncare ce se consumă la petrecerea de Revelion şi la plictisitoarele deja cocktailuri de băuturi, eu vă propun să pregătiţi şi nişte frigărui dintr-un cocktail de cărnuri speciale. Aşa le zice în cartea unde am găsit reţeta. Cărnurile astea speciale ar fi următoarele: o juma’ de kil de pulpă de porc, o juma’ de kil de muşchi de vită şi 700 de grame de carne de miel. Deci până aici am enumerat cărnurile speciale. Urmează acum celelalte ingrediente pentru aceste frigărui: 300 de grame cârnaţi afumat, 300 de grame de slănină sărată şi afumată, 300 de grame de ceapă, boia de ardei, sare, piper, coriandru şi alte condimente pentru frigărui, după gust. Cărnurile le taiaţi în bucăţi potrivite, de mărimi aproximativ egale şi le puneţi la marinat într-o soluţie preparată dintr-o litră de apă cu sare şi cu condimente în care le lăsaţi circa 4 ore. Tăiaţi în bucăţi la fel de potrivite şi slănina, cârnaţii şi ceapa. După 4 ore scoateţi bucăţile de carne din soluţia în care au stat la marinat şi înşiruiţi-le pe frigărui lungi după algoritmul : o bucată de carne de porc, o bucată de ceapă, carne de vită, slănină, carne de miel, cârnaţi. Având frigăruile gata, le puneţi la fript la grătar învârtindu-le până se rumenesc. Se servesc calde, fie ca aperitiv, fie ca fel de mâncare cu garnitură de cartofi prăjiţi cu salată de roşii şi/sau castraveţi. Ca băutură la aceste frigărui se recomandă vinul roşu sec… Aşa că „minteni anu’ se-noieşte, Revelionul se porneşte, şi începem a mânca, de pe mese a-nfuleca. Ia mai mâncaţi, băăăi!” Iar după ce petrecerea de Revelion s-a încheiat, merge şi o sorcovă: „Sorcova, morcova, să mâncaţi, să vă-ngrăşaţi ca la anu’ să nu crăpaţi!”

Adio, cArne!

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: